Before & After

Let’s face it. What home couldn’t use a little R&R – remodeling and renovation? We take you on a tour of 19 interior and exterior makeovers. Local designers divulge how they pulled the transformations off.

by Jennifer Tormo Mar 2014 Also on Digital Edition

VILLAS

VILLAS

Designs by Dianne Davant

The challenge: Davant worked on several units in a prestigious building on Worth Avenue. They were all of a similar floor plan. The challenge was to gut each condo, totally redo it and give it a unique personality. 

The transformation: Davant based each design on her client’s lifestyle. For instance, in the pictured living room, she selected rich greens and neutrals with accents of black and gold, her client’s color preferences. An animal print cocktail ottoman was selected in place of a coffee table so the clients could rest their feet while watching TV. 

BATHROOM

BATHROOM

Design by Mary Washer

The challenge: The “before” space felt old and closed in. “Everything from the wallpaper, stained glass design, cabinetry, tile and window treatments screamed dated,” Washer adds.

The transformation: To open the space up, Washer used a Carrara marble on the walls, floor and countertop. “The frameless mirror, floating cabinetry and elegant contemporary tub just set this bathroom off,” she says. 

 

Stone and tile by Tile Market & design

The challenge: The husband and wife owners wanted a unique space that wasn’t too feminine or masculine. They wanted a design that incorporated warm, Italian marbles.   

The transformation: The designers married fine, soft gray and white marble for the floors with a coordinating classic mosaic on the walls. They added profile moldings and used one of Tile Market’s newest Jet Set designs with a soft gray-blue palette.

BEDROOM

BEDROOM

Design by Mary Washer Designs

Photo by Michael Stavaridis

The challenge: The space was dark and the ceiling had little to no molding details. The sharp, angled walls made laying out furniture challenging. 

The transformation: Washer lightened up the feel of the room by applying a light, neutral, metallic faux finish to the walls. To visually heighten the room, she stripped the soffit at the ceiling of its tongue and groove paneling, and then painted the tongue and groove on the ceiling a soft white. She replaced the heavy furniture piece that housed the TV with a slim, tailored console and mounted the TV on the wall.

Design by Kimberly Perron, Decorating Den Interiors

Photo by Joseph LaPeyra

The challenge: The room had light-control issues and some great architectural elements that were not being highlighted. There was also a lot of dated and overly delicate furniture in the room.  

The transformation: The clients liked their previous teal and burgundy color scheme so Decorating Den Interiors updated it with a bright, tropical green and romantic red, including a grass cloth wallpaper. The old carpet was replaced with a warm, hickory wood. The new, king-size bed, designed by the fashion designer Bob Mackie, added glamour and curves. Light and airy draperies were blackout-lined to address the light issues without looking heavy. Perron designed a coral sculpture above the bed as a finishing touch.

DINING

DINING

Design by Mary Washer Designs

The challenge: Morgan saw this room like a blank canvas, full of opportunity to beautify. She knew the biggest hurdle would be the sliding glass doors that backed up to an addition to the family room. She knew she would need to treat the slider with an elegant but casual fabric to complement both spaces.

The transformation: Morgan created an Old World feel by creating artwork on the ceiling and accenting with color, lighting and soft draperies.

 

Design by Francesca Morgan

The challenge: Morgan saw this room like a blank canvas, full of opportunity to beautify. She knew the biggest hurdle would be the sliding glass doors that backed up to an addition to the family room. She knew she would need to treat the slider with an elegant but casual fabric to complement both spaces.

The transformation: Morgan created an Old World feel by creating artwork on the ceiling and accenting with color, lighting and soft draperies.

KITCHEN

KITCHEN

Design by Tile Market & Design

The challenge: Tile Market aimed to create a cool, streamlined look for a female young professional. They faced a “before” space with outdated cabinetry and appliances.

The transformation: They created a calming backsplash using glossy and frosted linear glass sticks. The color here blended with the owner’s wall colors and helped highlight new, darker wood cabinets. 

 

Design by Francesca Morgan

The challenge: Lighting was an issue, and Morgan also wanted to make sure all surface materials complemented the cabinetry style and flooring.

The transformation: Morgan used natural finishes to showcase the copper hood and existing terra-cotta flooring. Everything needed to flow as if it was always there and not an add-on. “I know we achieved that look with lighting and texture,” she says.

LANAI

LANAI

Design by Stephanie Ferguson Designs

The challenge: “My biggest challenge with the lanai was its size,” Ferguson says. It was a large, vacant area that she hoped to make into a classy, cozy space. 

The transformation: To make the waterfront view the focal point in the space, she placed a dining area directly in the middle, hanging a custom shell chandelier over the center. She flanked both sides of the table with crisp, white couches, huge, wooden coffee tables and turquoise, croco leather cubes. She framed it all with flowing, sheer black drapes. Ferguson custom designed and constructed every piece of furniture for the new space. “If you can’t find it, create it! That’s my motto,” she says.

 

Design by Francesca Morgan

The challenge: Morgan hoped to construct a setting that would be both elegant and durable in the harshest South Florida weather.

The transformation: She sourced durable, cost-effective statement pieces that flowed with the home’s interior.

LIVING/FAMILY ROOM

LIVING/FAMILY ROOM

Design by CJ Lucien, CJ Designs of the Treasure Coast

The challenge: The room lacked detail and visual flow, Washer says. The fireplace was a gray, cast stone and wrapped with wood paneling. 

The transformation: Washer lightened up the walls and the ceiling, fauxed over the cast stone mantel, and deepened the tone of the existing wood floors. She also added molding to the ceiling coffers and drapery panels to the French door to pull the eye to the view of the St. Lucie River.

 

Design by Mary Washer Designs

Photo by Michael Stavaridis

The challenge: The room lacked detail and visual flow, Washer says. The fireplace was a gray, cast stone and wrapped with wood paneling. 

The transformation: Washer lightened up the walls and the ceiling, fauxed over the cast stone mantel, and deepened the tone of the existing wood floors. She also added molding to the ceiling coffers and drapery panels to the French door to pull the eye to the view of the St. Lucie River.

LANDSCAPE

LANDSCAPE

Design by Landscape Architect Mike Flaugh

The challenge: The waterfront estate, located on a noisy, busy street, lacked privacy. The grounds had been neglected so there was an opportunity to completely rethink the landscape.

The transformation: Flaugh layered materials to buffer the road noise and enhance privacy. A garden wall constructed of natural limestone boulders served as the foundation, while varied textures of foliage also provided noise abatement. He added tropical palms, flowering trees and shrubs to enhance the visual appeal of the space.

 

Design by Landscape Architect Mike Flaugh

The challenge: The Sewall’s Point home had an odd corner in its backyard that was overgrown and unused. It was partly abandoned because the grade dropped several feet, making it an undesirably low area.

The transformation: Flaugh designed a lower terrace, complete with an entry arbor, limestone steps and a seating area surrounding an in-ground, custom-built fire pit. The once-unused eyesore became a private space where the homeowners and guests could enjoy themselves.

POOL

POOL

Design by A&G Concrete Pools Inc.

The challenge: The homeowners didn’t like the glass block and felt it dated the pool. They were unhappy with the colors of the brick and the cobalt blue tiles. The biggest challenge A&G faced was how to do the work inside the existing screen enclosure. They had to remove a section and then replace it after the project was complete. 

The transformation: A&G removed the glass block and brick coping, and repoured the edge to set remodel coping. They tiled the whole pool and raised areas. The homeowner wanted more brown and gold, so they mixed a light, oynx stone with gold and brown tile. They added five deck jets that were cut in through the existing underlay of concrete, and then set pavers on top of the concrete. They added landscape lighting in the planters to give the area some definition at night. 

SUNROOM

SUNROOM

DESIGN by Kimberly Perron, Decorating Den Interiors

Photo by Dick Krueger

The challenge: The clients rarely used their outdoor patio despite its beautiful poolside view. Because of close neighbors, there was little privacy. The furniture was uncomfortable, and although the spot had a decent amount of shade, it could be overly warm.

The transformation: The clients enjoy relaxing together in the evenings and hosting friends for casual entertaining, so Decorating Den Interiors added a large, deep sofa, four swivel chairs, and a large TV for sports and movies. The privacy issue was addressed with heavy, outdoor draperies to screen the neighbors and provide some sound barrier. They also added outdoor shades along the pool enclosure for sun shade and privacy. Bright red was selected as the main color to draw the eye to the patio, which is visible from many rooms in the home. Two high-capacity outdoor fans were installed to move the air.